• Categoria de l'entrada:Activitats
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:16 de març de 2023
  • Temps de lectura:6 minuts de lectura

Upcycling Art «Windows 15» al projecte Circular FP

La mostra d’Upcyling Art del fotògraf Àngel Hernando s’exposa del 28 de febrer al 4 de març a la tercera planta del centre cultural Misericòrdia de Palm

El treball “Windows 15” neix de la necessitat de crear consciència sobre el fet de recuperar i transformar objectes i materials en obres d’art. Així ho explica l’autor de l’obra, el fotògraf i professor d’audiovisuals al CIFP Juníper Serra -Àngel Hernando Yagüe- qui, dintre de les activitats programades al projecte Circular FP, exposa la seva obra del 28 de febrer al 4 de març a la tercera planta del centre cultural Misericòrdia de Palma.

Circular FP és un projecte d’innovació que té com a finalitat  la capacitació de l’alumnat d’FP a l’entorn laboral de l’economia circular i la millora de les seves competències professionals, personals i socials. Concretament aquest treball d’Upcycling art es fonamenta en la recuperació de finestres tradicionals mallorquines, que són reconvertides en el suport bidimensional on s’integren imatges fotogràfiques amb diversos acabats.

“Tota l’obra s’articula al voltant de les finestres que serveixen de suport o de vehicle, com si es tractés d’un sistema operatiu informàtic en què cadascuna ens mostra una informació nova, diferent o sorprenent” explica l’artista. També afegeix que “Windows 15 permet treure el cap a allò que existeix a l’exterior i, a través de la mirada, és com si fiquéssim la realitat dins del visor d’una càmera fotogràfica per poder veure i descobrir formes, detalls, matisos que hi són i que potser no ens hem aturat a observar”.

La mostra es compon de 94 imatges fotogràfiques repartides entre díptics, tríptics, composicions de quatre i sis fotografies, a més de les peces individuals que configuren un total de 34 obres originals amb diferents acabats muntades a les finestres rehabilitades. D’aquestes 34 se n’exposen 27 al centre cultural La Misedicòrdia.

Les imatges d’aquest projecte són fruit d’un procés de recerca sobre diverses línies de treball desenvolupat per Ángel Hernando des de fa anys.

La primera línia tracta d’un recorregut visual des de la percepció a través de la finestra on objectivament podem veure la realitat a l’altre costat d´un paisatge tamisat per la intervenció de l´aigua de pluja modificant aquesta realitat i omplint-lo de connotacions emocionals com la malenconia, la tristesa i la nostàlgia.

La segona línia són les imatges de superfícies com les senyals, en terra o les parets degradades amb les seves textures, formes i colors que podem trobar sobretot als espais urbans i que en treure-les del seu context es transformen en una imatge conceptual.

La tercera línia tracta sobre la representació abstracta de la natura i com la frondositat dels arbres, les branques i les fulles generen una visió irreal i inquietant.

Les fotografies exhibides responen a centenars d’instantànies captades per l’objectiu d’Hernando durant els seus viatges a Portugal, El Marroc, Turquia o el Japó.

 

Les finestres emprades per a l’exposició han estat recuperades per l’artista de les escombraries d’obres de diversos edificis ubicats al casc antic de Palma. Uns objectes que, en el seu origen varen ser creades per artesans amb cura i dedicació, però que un cop completat el seu full de serveis són retirades i rebutjades. I és aquí quan es produeix la transformació i la reutilització.

Per al fotògraf un dels objectius fonamentals de l’exposició és conscienciar sobre la recuperació i reciclatge dels objectes per dotar-los d’una segona vida. “Després, mitjançant la nostra imaginació i creativitat, transformar l’objecte en alguna cosa nova que aconsegueixi sorprendre, emocionar i finalment que convidi a reflexionar sobre com tractam els nostres recursos en un món amb una greu crisi energètica i ecològica on tot es fa servir i es rebutja compulsivament” afirma Yagüe.